As the english pot Lord George Gordon Byron once said,

When the pearls of nature were sown,
on this soil an overflowing handful was gathered


MONTENEGRO. (onder Kroatië en Bosnië) Zomerhuis te huur. Holiday house for rent

SITUATED ON THE COAST, BETWEEN BAR AND ULCINJ.


View from the roof/Uitzicht vanaf het dak

Een zomerhuis in Utjeha te huur voor 4 personen.

Aan de kust van Montenegro. Gelegen op 10 min. afstand lopen van het strand. Utjeha ligt tussen Bar en Ulcinj. U kunt zo de wilde natuur in en uren lopen zonder iemand tegen te komen. Genieten van de ruige natuur en het mooie uitzicht op de heuvels en de zee, maar ook kunt u plezier beleven aan de gezellige drukte op het strand en in de twee dichtbijzijnde stadjes, Ulcinj en Bar. De kust van Montenegro heeft talloze stranden. Meestal kiezelstranden maar ook zandstranden. Utjeha is een verzameling van zomerhuizen van Serviers, Montenegrijnen en Hongaren e.d.

Click on the photo's to get a better view

.
The house                                       View from the roof                        View from the livingroom


Sunset, view from the livingroom          The house

Luxe is niet echt aanwezig (behalve dan het trendy zwembad van de disco op het strand), maar wel alle noodzakelijke voorzieningen. Ulcinj en Bar bevinden zich op ong. 15 minuten rijafstand en daar zijn goede supermarkten. Aan het strand staan 3 winkeltjes en ook allerlei kraampjes en restaurants. Zie vooral het restaurant van Smajo Kaplanovic Restoran Utjeha en mocht u onverwacht veel visite krijgen of met veel meer dan vier personen zijn, is daar ook de appartementenverhuur Val Maslina van Cama en Beco Arabelovic. Voor de jongeren zijn er een aantal disco's op het strand.


Apartments for rent. Tel: 00381 69061262 (from
Holland to montenegro). But they don't speak english
or german. You can also email them through me.
Click on the animation here below.

Het zomerhuis

Het huis (ong. 70 m2) is gelegen tegen een heuvel op een grondstuk van 412 m2, drie minuten rijden vanaf de hoofdweg. Er leidt een smal, maar verhard weggetje naartoe.
Het huis heeft twee ruime slaapkamers, één met een tweepersoonsbed en één met twee éénpersoonsbedden.
De woonkamer heeft een open keukentje met een tweepits electrisch kooktoestel, een magnetron, een senseo-apparaat, en een waterkoker. Maar zelf koken is eigenlijk niet de moeite waard, want de restaurants zijn doorgaans erg goedkoop. De wasruimte is voorzien van koelkast en wasmachine.
De ruime badkamer is voorzien van douche, wastafel en toilet.
Een T.V. met sateliet is aanwezig. Buiten heeft het huis een terras, een dakterras en een grote wilde rotstuin. Op het grondstuk ernaast staat een grote eik van minstens 100 jaar oud.

Hoewel de hoofdweg dichtbij is, hoort u deze niet om en in het huis, ook heeft u 's nachts geen last van het lawaai van de disco's aan het strand. Wel hoort u dierengeluiden, af en toe zelfs van een verdwaald zwijn. De buren wonen niet pal naast u, maar ongeveer veertig meter verderop. Regelmatig lopen er koeien, schapen en geiten langs. Op de foto's is het niet te zien, maar er is nu een laag rotsmuurtje om de tuin gebouwd zodat de koeien zich niet te goed kunnen doen aan de struiken die ik nog wil planten. Vanwege de heuvelachtige en rotsachtige omgeving is het huis minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Ook voor kleuters is het minder geschikt.


Utjeha's beach. During high season. A ten minute's walk from the house                         The same beach, off season


                                                                                                             Stari Bar, The old part of Bar, the nearest town.


In red capitals the location of Utjeha.

Water en toilet

Het huis heeft een grote watertank (onder het terras) zoals alle huizen in de buurt. De streek is nog niet aangesloten op een waterleiding of een riolering. Het toilet is dan ook aangesloten op een septic tank. Hier merkt u verder niets van. Er mogen natuurlijk geen chemische middelen in gegooid worden.
Zoals in veel landen is het verstandig het kraanwater niet te drinken.
Wat u niet gewend bent is dat u 's ochtends en 's avonds de warmwaterknop moet in- en uitschakelen. Anders heeft u geen warm water. De schakelaar bevindt zich in de wasruimte. Het is het rechter knopje. Het linkerknopje is voor badkamerverwarming, die er niet is. Wanneer de meter van de boiler in het rood staat heeft u warm water. Verder merkt u geen verschil met thuis, behalve dat de hydrofoor eigenlijk te krachtig is en er een hele stevige straal uit de kranen komt.


Filmpje van YouTube.com met muziek. Verslag van de onafhankelijkheid van Montenegro in 2006.
Even geduld, het laden duurt enige tijd.
Short movie from YouTube about the declaration of independance of Montenegro in 2006.
It may take a while.

Vervoer ter plaatse

Indien u niet over vervoer beschikt, kunt u gebruik maken van de bus, maar de tijden daarvan zijn mij een raadsel. In 2006 werd bekend dat men een goede busverbinding gaat realiseren. Wellicht is deze er nu al.

Natuurlijk zijn er ook taxi's. Let op dat u niet overvraagd wordt. Zowel naar Ulcinj als naar Bar mag de prijs eigenlijk niet hoger liggen dan 7,00 euro. Vaak is het wat minder, vooral als er meer mensen meerijden. In Bar is een treinstation. Liften kan natuurlijk ook en gaat vrij makkelijk. Liften in Montenegro is denk ik veiliger als in Nederland.

Also see this:
PLATTEGROND VAN HET HUIS EN ROUTE.
FLOORPLAN OF THE HOUSE AND DESCRIPTION OF THE WAY FROM BAR TO UTJEHA.

Zelf mee te nemen

U hoeft zelf alleen lakens en handdoeken mee te nemen. Een zaklantaarn is ook handig want niet overal is de straatverlichting even goed. Tevens valt in deze streek soms de stroom uit. Dat is in Montenegro heel gewoon en levert geen problemen op. Oorzaak daarvan is dat Montenegro merendeels bovengrondse stroomkabels heeft, dus bij regen en wind gaat er wel eens iets mis. In Montenegro heeft men daarom altijd kaarsen voor het grijpen en een zaklantaarn om de kaarsen te zoeken en vaak ook een gaslamp. Een gaslamp en kaarsen zijn aanwezig. Wilt u de vulling en de kaarsen, als u deze gebruikt heeft, vervangen? Vullingen zijn te verkrijgen op o.a. de markt in Ulcinj. Kaarsen ook.

Bij vertrek

Bij vertrek graag:

  • Het huis schoon achterlaten
  • Warmwaterknop uitdoen
  • Kranen goed dichtdraaien
  • Koelkastdeur op een kier zetten (met plakband een lucifersdoosje o.i.d. tussen de deur plakken)
  • Ramen sluiten
  • Tuinmeubilair binnenzetten
  • Deuren op slot doen
  • De sleutels inleveren bij Mejra of haar dochter Nuna, de buren schuin voor het huis

Tourist information Montenegro. In English

Touristische informatie en Kaarten/Tourist info and maps

The beach of Utjeha meets the criteria of "BLUE FLAG"

Ulcinj

Gemeente Ulcinj

Bar

Video's en foto's van het strand door Nino Kaplanovic

Restoran Utjeha

Weerbericht Ulcinj/Weather forecast

Nieuws

Foto's Skadar Meer/Skadar Lake

Tel: 06 146 947 22. The Netherlands.

U KUNT DEZE PAGINA PRINTEN ZODAT U ALLE GEGEVENS IN MONTENEGRO BIJ DE HAND HEEFT.


Om te emailen klikt u hierboven op het draaiende apestaartje

Last update februari 2007, The Netherlands, tel: 06 14694722